ilia24.gr
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 10:47

«Ο Κ.Π. Καβάφης στο ξενοδοχείο Βαλκάνια» - Ποίηση, θέατρο, μουσική μαγεία, στο Κτήμα Μερκούρη από τον Γιώργο Χρονά-ΦΩΤΟ

 

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

Θερμή υποδοχή, αγάπη και ενδιαφέρον  επιφύλαξε το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων του Κτήματος Μερκούρη την Κυριακή 20/1/2019 και συμμετείχε  σε μια μυσταγωγία Τέχνης και Πολιτισμού όπου η  ποιητική ανάγνωση και η μουσική, η ιδιαίτερη προσέγγιση  και η σχεδόν λυγμική ερμηνεία του Γιώργου Χρονά πρόσφεραν μία ακόμη διάσταση της ερωτικής ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Πρόκειται για μια ωδή στους  χαμένους φίλους, με τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Χρονά να επιλέγει, να διαβάζει και να δημιουργεί τη δική του ατμόσφαιρα σε αυτό το ιδιότυπο "ανοικτό" δρώμενο, που μπορεί κάθε φορά να οδηγείται και σε διαφορετικά μονοπάτια ανάλογα με το κοινό και τη διάθεση του ρεσεψιονίστ.

Ως εξαιρετικός  οικοδεσπότης ο κ. Χρίστος Κανελλακόπουλος άνοιξε τον φετινό κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Κτήματος Μερκούρη καλωσορίζοντας το κοινό και συστήνοντας  τον πνευματικό άνθρωπο Γιώργο Χρονά, « μια προσωπικότητα με πλούσια διαδρομή στα γράμματα και την ποίηση , μοναχικό σε έναν αγώνα ζωής, συχνά αντιμέτωπο με τον συντηρητισμό, που κερδίζει όμως σε αυτήν την διαδρομή την αναγνώριση».

Ο Γιώργος Χρονάς είναι ποιητής, συγγραφέας, εκδότης βιβλίων και του περιοδικού Οδός Πανός, στιχουργός (εκατόν είκοσι τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί) , δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός.

Επέστρεψε στο Κτήμα Μερκούρη 30 χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη και υποδέχτηκε το ηλειακό κοινό, μέσα σε  μια κατανυκτική ατμόσφαιρα υπό το φως λίγων κεριών, ένα λιτό σκηνικό  και το λεπτό άρωμα των φρεσκοκομμένων  χειμωνανθών να πλανιέται στον αέρα.

«Ο Κ. Π. Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια»

Ποίηση, θέατρο, μουσική μαγεία

Πρόκειται για ένα  φανταστικό  διάλογο με ξεχωριστή ευαισθησία ανάμεσα σε έναν σημερινό ποιητή, τον καταξιωμένο Γιώργο Χρονά και την ερωτική ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού.

Ο Κ. Π. Καβάφης φτάνει στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια – φανταστικό, μοναχικό ξενοδοχείο, σ' αυτό το δρόμο που πουλούν μπαχαρικά και τσάι, και ζητάει ένα δωμάτιο για 48 ώρες. Δεν συνοδεύεται από τον Αλέκο Σεγκόπουλο καθώς «μια γρίπη τον κράτησε στην Αλεξάνδρεια».

Ο Γιώργος Χρονάς -δουλεύει  ρεσεψιονίστ σ' αυτό το ξενοδοχείο- του δίνει το δωμάτιο 17. Εσωτερικό. Ήσυχο. Με διπλές βελούδινες κουρτίνες. Εκεί σ' αυτό το σκοτεινό δωμάτιο, που φωτίζεται από ένα κερί μόνο, ο ποιητής ακούει τον ρεσεψιονίστ να διαβάζει ποιήματά του.

Πέντε μουσικές. Τρία τραγούδια (Χατζιδάκις και Λαβίδας) και δύο έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, για εκκλησιαστικό όργανο, συμπληρώνουν το μονόπρακτο.

Κατά την διάρκεια της παράστασης το θαύμα των ερωτικών ποιημάτων του Κ. Π Καβάφη λειτουργεί σαν πνευματικό  προσκλητήριο των χαμένων διαχρονικά φίλων στην Τέχνη και στη ζωή, και  εξελίσσεται  ονειρικά μέσα από την εξαιρετική ανάγνωση του Γιώργου Χρονά.

Έτσι το διπλό πένθος που πέρασε  στα μανίκια του σακακιού του ο ρεσεψιονίστ ενώ διαβάζει «Η αρρώστια του Κλείτου» μετουσιώνεται  σε λυγμό,  σε μνημόσυνο και το αφιερώνει – λέει στον ποιητή - στη μνήμη του ζωγράφου Δημήτρη Λαλέτα (σ.σ  που «έφυγε» στις 31 Μαρτίου 2011 - ήταν ο ζωγράφος του περιοδικού και των εκδόσεων Οδός Πανός, είχε σχεδιάσει  το σήμα τους με τον Πάνα… «Ήταν η καλλιτεχνική ψυχή, το ήθος, η τέχνη, η ευγένεια των εκδόσεων», έχει πει  ο Γιώργος Χρονάς)

«Ο Κ. Π. Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια» είναι ένα μονόπρακτο  με αντηχήσεις ραδιοφωνικών εκπομπών στο «Τρίτο Πρόγραμμα» που λεγόταν «Ξενοδοχείο Βαλκάνια» και  στην οποία ο Γιώργος Χρονάς ήταν ρεσεψιονίστ στο φανταστικό, μοναχικό ξενοδοχείο .

«Η παράστασή μου αυτή είναι, κατά κάποιον τρόπο, φυσική συνέπεια της εβδομαδιαίας εκπομπής που είχα επί δώδεκα χρόνια, από το 1999 έως το 2011, στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ήθελα να τιμήσω έναν ποιητή- σύμβολο, o οποίος θα μπορούσε να έχει γράψει αγγλικά ή γαλλικά, αλλά επέλεξε τη γλώσσα μας» είπε ο Γιώργος Χρονάς. 

Ο ποιητής και το Θέατρο

 

Το θεατρικό μονόπρακτο “Ο Κ. Π. Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια” συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του Γιώργου Χρονά Τρεις γυναίκες και ο Ποιητής (εκδ. Οδός Πανός).

Ένας βασικός τομέας των ενδιαφερόντων και της δημιουργικότητας του ποιητή Γιώργου Χρονά σχετίζεται με τον βίο διασήμων προσώπων και ιδιαίτερα με τις αντιφάσεις και την τραγικότητα που χαρακτηρίζουν τις ζωές τους.

Στην εργογραφία του Χρονά θα συναντήσουμε κείμενα για τον Παζολίνι, τον James Dean, τον Marlon Brando, τη Marilyn Monroe, τον Michael Jackson, αλλά και για ελληνίδες τραγουδίστριες, όπως η Καίτη Γκρέυ και η Τζένη Βάνου.

Ο κόσμος του τραγουδιού τον αφορά και προσωπικά, αφού έχει γράψει τους στίχους σε περισσότερα από 120 τραγούδια, που ερμηνεύτηκαν από τον Νίκο Ξυλούρη, τον Παύλο Σιδηρόπουλο, τη Μελίνα Μερκούρη, τη Βίκυ Μοσχολιού, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Γιώργο Νταλάρα και δεκάδες άλλους ερμηνευτές, με μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιάννη Μαρκόπουλου, της Λένας Πλάτωνος και άλλων.

Το  βιβλίο Τρεις γυναίκες και ο Ποιητής  αναφέρεται στις Οριάνα Φαλάτσι, την Ιταλίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα με παγκόσμια φήμη, τη  Σεβάς Χανούμ, τη Ρίτα Σακελλαρίου και τον  Ποιητή, τον μεγάλο Αλεξανδρινό, που επισκέπτεται το φανταστικό, μοναχικό Ξενοδοχείο Βαλκάνια και συναντάει τον ρεσεψιονίστ, όπως τον υποδύεται ο ομότεχνός του Γιώργος Χρονάς.

Τα τέσσερα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο (και έρχονται δύο από την προφορική και δύο από την εγγράμματη παράδοση), οι τρεις γυναίκες και ο ποιητής, διακρίθηκαν στους τομείς τους και απέκτησαν μεγάλη φήμη.

Ο συγγραφέας αναζητά και διερευνά στις ζωές των τεσσάρων προσώπων ένα πλήθος ετερόκλητων στοιχείων, που έρχονται από διαφορετικές εποχές και ποικίλα πολιτισμικά πλαίσια. Δεν είναι τυχαία τα σχόλια μέσα στην παράσταση του για τα ποιήματα του Καβάφη «Δέησις» και «Μέσα στα καπηλειά», ότι μοιάζουν με τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάρκου Βαμβακάρη.

 Ο Γιώργος Χρονάς γράφοντας για τα τέσσερα αυτά πρόσωπα γράφει εν μέρει για τη δική του ζωή, για τα δικά του ενδιαφέροντα, για τις επιλογές του δικού του βίου, αφού και ο ίδιος ασχολήθηκε με την ποίηση, το τραγούδι, τη συγγραφή βιβλίων και τη δημοσιογραφία.

Τρία  από τα πέντε θεατρικά κείμενα (Σεβάς Χανούμ, Ρίτα Σακελλαρίου, Κ. Π. Καβάφης) του βιβλίου Τρεις Γυναίκες και ο Ποιητής, Αθήνα 2015, ανέβηκαν με επιτυχία στο θέατρο, κάθε φορά οι θεατές καθηλώνονται από την ατμόσφαιρα που δημιουργούν κείμενο, ερμηνεία, σκηνοθεσία. Ενώ ο αναγνώστης, αντλεί την ίδια απόλαυση διαβάζοντάς τα στο βιβλίο.

Εμφανώς συγκινημένος στο τέλος της παράστασης ο Γιώργος Χρονάς ευχαρίστησε το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του στο Κτήμα Μερκούρη και «συνομίλησε» μαζί του καθώς στο άδειο κάθισμα του  Καβάφη βρίσκονται όλοι οι άνθρωποι που συνεχίζουν να τον μελετούν, να τον απολαμβάνουν και να εμπνέονται από αυτόν.

Μίλησε για την μελοποίηση από τον Δημήτρη Μητρόπουλο μέρους του έργου του Καβάφη (αυτή μάλιστα έγινε όταν και οι δυο μεγάλες προσωπικότητες  ήταν στη ζωή), ένα εξαιρετικό έργο που είχε την τύχη να το απολαύσει στην Αίγυπτο όταν έλαβε το Διεθνές Βραβείο Καβάφη τον Δεκέμβριο του 2011

Επεσήμανε ότι το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή προκαλεί ακόμη και σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ ο Καβάφης εκπροσωπεί τη χώρα μας και τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο,

Η παράσταση “Ο Κ. Π. Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια” έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στις Βρυξέλλες,  στη Ρώμη.

Είπε  ότι στην πολιτιστική εκδήλωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, σε συνεργασία με την έδρα νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Σαπιέντσα  με τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας Ρώμης, παρών ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων, ο Mario Vitti ο Ιταλός ερευνητής της νέας ελληνικής φιλολογίας και ομότιμος καθηγητής της ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Tuscia στο Βιτέρμπο της Ιταλίας ο οποίος τον συγχάρηκε θερμά για την παράσταση « Ο Κ. Π. Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια».

Πρόσθεσε δε ότι, η καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Σαπιέντσα, Πάολα Μαρία Μινούτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο επηρεασμένη από την ποίηση του Καβάφη.

Βιογραφικό Γιώργου Χρονά

Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε, τον Οκτώβριο του 1948, στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει είκοσι τέσσερα (24) βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο.

Συμβασιούχος από το 1979, στην Ελληνική Ραδιοφωνία, ξεκίνησε από το Τρίτο Πρόγραμμα, επί Μάνου Χατζιδάκι, (1978), και πήγε στο Δεύτερο, στο Πρώτο (1981-1998) και ξανά στο Τρίτο Πρόγραμμα, (1999), κάνοντας ραδιοφωνικές εκπομπές. Όπως και στην Τηλεόραση της ΕΡΤ, ως αρχισυντάκτης εκπομπών, για το βιβλίο, 2015.  

Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εκατόν είκοσι (120) τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες.

Εκδίδει, από τον Ιανουάριο  του 1981, το περιοδικό "Οδός Πανός", διευθύνει τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις "Εκδόσεις Σιγαρέτα".

Από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν διευθυντής στο ένθετο: "Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων", της "Ελευθεροτυπίας".

Έλαβε το Βραβείο Καβάφη τον Δεκέμβριο του 2011. Και από τον Δήμο Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 2013, για την προσφορά του στα Πειραϊκά Γράμματα.

Ήταν ο δεύτερος που παρέδωσε – και παραδίδει –  την βιβλιοθήκη του στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον Πειραιά.

 

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.