ilia24.gr
Τρίτη, 23 Απριλίου 2019 22:47

Ο χώρος, ο χρόνος, το πεδίο και το χρώμα – Έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

 

 Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

Πολύ ενδιαφέρουσα η  νέα μεγάλη έκθεση σύγχρονης τέχνης  του καταξιωμένου ζωγράφου και Παν/κού καθηγητή Κώστα Σπυρόπουλου  που φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου με την πρωτοβουλία του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου.

 Ο Κωνσταντίνος Β. Σπυρόπουλος  είναι μέλος του Επιμελητηρίου εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Από τη δεκαετία του 2000 αποτελεί εξέχουσα μορφή του κινήματος pop art στην Ελλάδα.

 Ο Καθηγητής και ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Από την παιδική ηλικία θαύμαζε τους μεγάλους ζωγράφους και επιστήμονες, γιατί το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η συνεχής προσπάθεια για την ανύψωση της ψυχής και του πνεύματος, καθώς αενάως επιδιώκουν την αποκρυπτογράφηση του κόσμου.

 Σε αυτά τα πρώιμη καλλιτεχνικά του βήματα, μελέτησε τα έργα των μεγάλων δασκάλων της τέχνης, όπως του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Επιπλέον, γνώρισε τη βυζαντινή τέχνη μέσω της δημιουργίας τοιχογραφιών σε εκκλησίες στην πόλη της Πάτρας.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής του πνευμονολογικού τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Παράλληλα με τις σπουδές του στην επιστήμη ταξιδεύει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για αρκετά χρόνια όπου κάνει σπουδές στην Τέχνη (Heron Art Institute, USA) και εκθέτει την δουλειά του σε γκαλερί, διεθνείς Artfair και Biennale σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής.

Για οκτώ χρόνια δίδαξε, ως Αναπληρωτής Καθηγητής, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το μάθημα της Εικαστικής Ανατομίας και έγραψε σχετικό βιβλίο το οποίο εκδόθηκε από το οικείο Πανεπιστήμιο. Το τελευταίο του βιβλίο «Λύσεις και αναλύσεις» εκδόθηκε το 2016 από το Μουσείο Κατσίγρα στη Λάρισα .

Έχει παρουσιάσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Ιταλία (Φλωρεντία, Πιατσέντσα, Βερόνα, Πρίντεζι, Άζολο, Παλέρμο, Σαν Μαρίνο), στην Αυστρία (Ινσμπρουκ), στη Βουλγαρία (Σόφια), στις ΗΠΑ (Λος Άντζελες), στη Γαλλία (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου , στην Τουρκία (Κων/πολη), στον Καναδά (Βανκούβερ), στο Βέλγιο (Βρυξέλλες), στην Τσεχία (Πράγα, Πίλσεν), στο Αζερμπαϊτζάν (Καμπάλα), στη Σερβία.

Επίσης, συμμετείχε σε διεθνείς Artfair σε Τουρκία (Κων/πολη 2005, 2009), Τσεχία (Πράγα 2005), Αυστρία (Ινσμπουργκ 2009), Ελλάδα (Αθήνα 2010), Ιταλία (Φλωρεντία 2006, Βερόνα 2013, Πιατσέντσα 2016), Αζερμπαϊτζάν (Καμπάλα 2015), Γαλλία (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου 2016), Καναδά (Βανκούβερ 2016) και Διεθνείς Μπιενάλε: Τσεχία (Πίλσεν 2006, 2008), Ιταλία (Άζολο 2010, Παλέρμο 2013), Κίνα (Πεκίνο 2017).

Στο έργο του έχουν αναφερθεί σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι και ιστορικοί της Τέχνης, όπως ο Αλέκος Φασιανός, η Gabriella Hajkova (Ιστορικός Τέχνης, Δ/ντρια Διεθνούς Μπιενάλε Σχεδίου Πίλσεν), ο Χρύσανθος Χρήστου (Ακαδημαϊκός και Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης).

Έργα του βρίσκονται σε μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Πατρών, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών , στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , στο Δημαρχείο Φλωρεντίας και αλλού.

Δύο μεγάλες κατασκευές του κοσμούν τον περίβολο της πρυτανείας και τον κεντρικό δρόμο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Πατρών .

Ακόμη, επελέγη από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ιταλίας και συμπεριελήφθη στην έκδοση Rembrandt 2016 που έγινε με την συμπλήρωση 410 ετών από την γέννηση του Rembrandt (1606–2016) ως ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της διεθνούς σύγχρονης τέχνης.

Ο ΧΩΡΟΣ, Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ

Επιμελήτρια της έκθεσης Ο ΧΩΡΟΣ, Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ είναι η κ. Αγλαϊα Αρχοντίδου – Αργύρη,  επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών

Στον καλόγουστο κατάλογο της έκθεσης τονίζει  ότι ο Κώστας Σπυρόπουλος ένας επιστήμονας, φιλόσοφος, ποιητής και εικαστικός παρουσιάζει ένα μέρος της δουλειάς του σε έναν ιδιαίτερο χώρο πολιτισμού της πόλης του Πύργου, το εμβληματικό νεοκλασικό  σύμπλεγμα, έργο του Ερνέστου Τσίλερ.

Έτσι προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον ο διάλογος που αναγκαστικά αναπτύσσεται ανάμεσα στο νεοκλασικό και την   έκθεση του  Κώστα Σπυρόπουλου που συνεχίζει να δημιουργεί στο πνεύμα της pop art στον 21ο αιώνα .

Ο νεοκλασικισμός συμβολίζει την αστική τάξη και τις συνήθειές της και στον ίδιο χώρο φιλοξενείται μια τέχνη που σχολιάζει ακριβώς και επικρίνει με λεπτό χιούμορ τις αστικές συμπεριφορές.

Η ζωγραφική του Σπυρόπουλου, με την ποιότητα που την διακρίνει, ανταποκρίνεται με επιτυχία σε αυτό το διάλογο, δηλώνοντας αυτάρεσκα τη διαφορετική εποχή και τάση που εκπροσωπεί.

Ο Κώστας Σπυρόπουλος, ζωγραφίζοντας με ακρυλικό σε καμβά δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και παρουσιάζει  με χιούμορ την καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής κυρίως στις πόλεις, διακωμωδώντας συχνά αστικές συνήθειες.

Το χαρακτηριστικό  των έργων του, πέρα από τα έντονα χρώματα, που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος στα έργα του, έντονο κίτρινο, γλυκό κόκκινο πινελιές του πράσινου, που ηρεμούν την ψυχή,  είναι τα γυναικεία σώματα, όπου απεικονίζει συχνά την ελληνίδα στις πλαζ, με χοντρά σώματα ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα, με πολλούς συμβολισμούς όπως η ομπρέλα, πουλιά με υπέροχα χρώματα κλπ., άλλοτε σε βροχερό και άλλοτε σε ηλιόλουστο τοπίο.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Μαΐου και οι ώρες λειτουργίας της είναι: 10.00-13.00 και 19.00-21.00. 

 

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.