ilia24.gr
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 09:42

Πύργος: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Τ’ Ανθρωπόδεντρα» του Δημήτρη Κορίζη-ΦΩΤΟ

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες η εκδήλωση, που έλαβε χώρα την Παρασκευή το βράδυ στο παραδοσιακό καφενείο του Πύργου «Κέντρον»,με την παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του συμπολίτη Καθηγητή Δημήτρη Κορίζη, υπό τον τίτλο «Τα’ Ανθρωπόδεντρα», σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

 

Όλος ο χώρος εντός και εκτός του ιστορικού αυτού καφενείου ήταν κατάμεστος από κόσμο και την τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Δήμου Πύργου κα Αγγελική Ζάγκλαρη, ο επίσης μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος του ίδιου οργανισμού κ. Νίκος Λαϊνόπουλος, η Γενική Γραμματέας του ΕΕΣ παραρτήματος Πύργου κα Αγγελική Τσετσοπούλου, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί του συγγραφέα.

Επίσης ήρθε από την Αθήνα και παρέστη η εκδότρια του Οίκου «Βεργίνα» κα Ευγενία Ασημακοπούλου.

Εκλεκτοί ομιλητές ανέπτυξαν συνοπτικές μεν (και πολύ σωστά), εμπεριστατωμένες δε εισηγήσεις.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής, ένα έξοχο μουσικό συγκρότημα αποτελούμενο από τον Φώτη Παπαθεοδώρου στο ακορντεόν, τον Παύλο Αυγερινόπουλο στο Μπουζούκι και τον Θανάση Καραμπέτσο στα κρουστά, διάνθισε την όμορφη βραδιά με τη μουσική τους συνοδεία στα τραγούδια του Γιάννη Κορίζη.

Ο συγγραφέας του ποιητικού βιβλίου «Τ’ Ανθρωπόδεντρα» Δημήτρης Κορίζης, παρότι εκπαιδευτικός θετικών επιστημών εκπλήσσει με τον έντονο λυρισμό του, τον πολύ καλά δομημένο στίχο του και όσον αφορά αυτή την δεύτερη ποιητική του συλλογή, περνάει μέσα στα ποιήματά του κι ένα βαθύ κοινωνικοϊδεολογικό προβληματισμό.

Μια πολύ σημαντική εργασία, διότι περιελάμβανε και μελοποίηση των ποιημάτων, τα οποία τραγούδησε τόσο έξοχα ο γιος του, Γιάννης Κορίζης.


ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Το πάνελ των ομιλητών ήταν θαυμάσιο από κάθε άποψη και στα μεσοδιαστήματα διαβαζόντουσαν ποιήματα. Πολύ ωραία εκδήλωση όμορφα συγκροτημένη. Το άνοιγμα έγινε από τον συντονιστή αυτής φιλόλογο καθηγητή κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, με μια συνοπτική εξαίσια αναφορά εν είδει προλόγου.

Η εκδότρια του Οίκου «Βεργίνα» κα Ευγενία Ασημακοπούλου, στη δική της αναφορά εστίασε κυρίως επάνω στη δομή του ποιήματος «Τ’ Ανθρωπόδεντρα», που έδωσε και τον τίτλο της ποιητικής συλλογής.

Ο φιλόλογος καθηγητής κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος διάβασε αυτό το εξαιρετικό ποίημα «Τ’ Ανθρωπόδεντρα», με ξεχωριστή ευαισθησία. Επίσης διάβασε και ένα άλλο εξαιρετικό ποίημα με τον τίτλο «Αυτόχειρας».

Η ιατρός κα Βάνα Δήμου ανέπτυξε εισήγηση εδραζόμενη επάνω στην κοινωνική κρίση και κρίση αξιών, με την επιβαλλόμενη ανάγκη ανθρωπιστικών παρεμβάσεων.

Η φιλόλογος καθηγήτρια και πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου κα Κατερίνα Παρασκευοπούλου, στη δική της εισήγηση, έκανε μια σημαντική αναφορά στην ποίηση του Δημήτρη Κορίζη, που με την δεύτερη ποιητική του συλλογή, όπως είπε, και άλλες που θα ακολουθήσουν, σφραγίζει μια πορεία στον πνευματικό χώρο του τόπου μας.

Ποιήματα από την συλλογή του Δημήτρη Κορίζη, διάβασαν επίσης η φιλόλογος καθηγήτρια και πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Πύργου - Ολυμπίας κα Τζένη Μπίθα, η επίσης φιλόλογος καθηγήτρια κα Αριστέα Παφιλιάρη και η μουσικός κα Αικατερίνη Σταματοπούλου.

Η όμορφη πνευματική βραδιά έκλεισε με ευχαριστήριο χαιρετισμό του Δημήτρη Κορίζη προς άπαντες... Τον Δήμαρχο Πύργου και τον κόσμο που παρέστη, τους ομιλητές, τους μουσικούς και το καταξιωμένο παιδί του, Γιάννη Κορίζη.

Επίσης ευχήθηκε να γίνει καλά και να έρθει σύντομα κοντά μας, η αγωνίστρια της ζωής συνάδελφός του εκπαιδευτικός και αγαπητή σε όλους Νικολία Μωραΐτη, κάνοντας την επισήμανση ότι το τελευταίο τραγούδι από το ποίημά του «Οι Φάροι», που ακούστηκε σε εκπληκτική απόδοση από τον Γιάννη Κορίζη, άρεσε στη Νικολία Μωραΐτη.

 

ΠΗΓΗ: ΑΝΚ – ΦΩΤΟ: Βασίλης Αγγελάκος

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.