ilia24.gr
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 18:06

Πύργος: Μια μαγική μουσικο-θεατρική παράσταση με το Γρηγόρη Βαλτινό την παραμονή των Χριστουγέννων στο Θέατρο «Απόλλων»

 

 «Χριστούγεννα στο Σαλόνι του Φρεντερίκ Σοπέν, στο Παρίσι»

 

  • Έργα του Chopin θα ερμηνεύσει το κουιντέτο της Καμεράτα- Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής με τηνΤατιάνα Παπαγεωργίου στο πιάνο
  • Στον ρόλο του Frédéric Chopin, του μεγαλύτερου ρομαντικού όλων των εποχών, ο Γρήγορης Βαλτινός

 Xριστούγεννα στο Παρίσι με την μουσική του μεγάλου δημιουργού

Την ιστορία και τα γεγονότα της ζωής του Chopin μέσα από προσωπικές του επιστολές θα ξετυλίξει ο Γρήγορης Βαλτινός σε μια καταπληκτική παράσταση.

Μια ατμοσφαιρική  βραδιά που θα μας μεταφέρει στο Χριστουγεννιάτικο Παρίσι, θα παρουσιαστεί  την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019 , στο θέατρο Απόλλων του Πύργου.

Η ζωή του μεγαλύτερου ρομαντικού συνθέτη όλων των εποχών , θα ξετυλιχτεί μπροστά μας σε έναν διάλογο  αριστουργηματικής μουσικής και θεατρικών  κείμενων.  Το κοινό  θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα ξεχωριστό  αφιέρωμα στον Frédéric Chopin, που θα υποδυθεί ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Τα αριστουργήματα της μουσικής του Chopin θα ερμηνεύσουν  οι εξαίρετοι δεξιοτέχνες μουσικοί της Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και η αγαπημένη στο ελληνικό κοινό πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργιου.

Θα μεταφερθούμε στα παιδικά του χρόνια, στην πατρίδα του την  Βαρσοβία της Πολωνίας και από εκεί  θα ταξιδέψουμε στα μουσικά σαλόνια του Παρισιού, του δέκατου-ενάτου αιώνα ( 1840) θα δούμε από κοντά την φιλία του με τον Φρανς Λιστ  ( Franz Liszt),  Eugène Delacroix,τον  Hector Berlioz … την καλλιτεχνική elite της εποχής που συναναστρεφόταν και παρουσίαζε τα έργα του.

Ο Frederick Σοπέν έγραψε το πρώτο του έργο ηλικία 6 ετών και έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 8, οι γονείς του αν και άνθρωποι φτωχοί τον στήριξαν από τα πρώτα βήματα του. Η μητέρα του καθηγήτρια μουσικής του έδωσε τα πρώτα μαθήματα πιάνου και ο πατέρας του δάσκαλος γαλλικών, που έπαιζε βιολί τον ενθαρρύναν από παιδί να γραφεί και να παρουσιάζει τα έργα του.

Πολύ γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε  ως ένα παιδί θαύμα που συνθέτει αριστουργηματική μουσική. Συνθέτες, διανοούμενοι αριστοκράτες έσπευδαν να τον δουν να τον ακούσουν να τον γνωρίσουν, να τον καλέσουν στο σαλόνια τους,  ο ίδιος ήταν εσωστρεφής και μοναχικός και αδυνατούσε να παίξει για πολυάριθμο κοινό. Επρόκειτο για μια σπάνια ευαίσθητη φύση, έναν εύθραυστο ψυχισμό.

Τα έργα του καταχωρούνται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής ανθολογίας και  λατρεύονται από το ευρύ κοινό παγκοσμίως

Στην παράσταση θα τον πλησιάσουμε , την ώρα που συνθέτει στο πιάνο του, θα δούμε ότι ενώ η φήμη του  μεγαλώνει, κυριεύεται από συνεχή   μελαγχολία για την  τύχη της Πατρίδας του που είχε κατακτηθεί από τους  Ρώσσους και την τύχη των δικών του  και  θα φτάσουμε στον έρωτα του με την Γεωργία Σανδη, το ταξίδι του στην Μαγιόρκα της Ισπανίας και στον Πύργο που έζησε μαζί της,  την φυματίωσή, και την μελαγχολία από τον χωρισμό τους.

Ο  πατριωτισμός, το επαναστατικό του πνεύμα και η νοσταλγία του για την κατεκτημένη του πατρίδα την Πολωνία, η πολύπαθη προσωπική του ζωή κι ο ταραχώδης έρωτάς του με την ποιήτρια Γεωργία Σάνδη, θα τον  οδηγήσουν τελικά στον πρώιμο θάνατό του σε ηλικία μόλις 39 ετών.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που καθιέρωσαν τον Frédéric Chopin ως ένα κορυφαίο δημιουργό-σύμβολο του παγκόσμιου Ρομαντισμού αλλά κι έναν από τους πρώτους superstar της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο οποίος αποτέλεσε θέμα πλήθους βιογραφιών και ταινιών στον κινηματογράφο. Στιγμές της ζωής του ως ανθρώπου και ως δημιουργού συνδεόμενες με τα έργα θα παρουσιαστούν από τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο πρωτότυπος τρόπος που παρουσιάζεται στο κοινό το αφιέρωμα αυτό που δίνει στον θεατή την ευκαιρία να απολαύσει τα συναρπαστικά μουσικά έργα του Chopin καθώς ξετυλίγεται επί σκηνής η ιστορία και τα γεγονότα της ζωής του,

Πέρα από την αισθητική απόλαυση της μαγευτικής μουσικής και  του θεατρικού λογου , ο θεατής αποτυπώνει στην μνήμη του ασυνείδητα κι αβίαστα τις πληροφορίες για την ζωή και την προσωπικότητα του Σοπέν, ώστε να παρακολουθεί και να αντιλαμβάνεται καλλίτερα την εξέλιξη και τις εναλλαγές της εκφραστικής του γλώσσας, που είναι ανάλογη με αυτές της ψυχοσύνθεσης του.

Πρόκειται για μια  πολύπλευρη μουσικό-θεατρική αισθητική απόλαυση.

Η συναυλία πραγματοποιείται από τον Δημοτικο Οργανισμό Πολιτισμού Πύργου Δ.Ο.Π.Π. του Δήμου Πύργου.

Η Είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ώρα έναρξης 7.00 μμ

ΘΑ ΕΡΜΗΝΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ  ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ :

Frédéric Chopin (1810-1849)

Νυχτερινά, Op. 15 No.1 σε Φα μείζονα & Op. Posth. No.20 σε Ντο δίεση ελάσσονα

Βαλς, Op. Posth. B.150 σε Λα ελάσσονα & Op. 64 No.2 σε Ντο δίεση ελάσσονα

Impromptus, Op. 29 σε Λα ύφεση μείζονα & Op. 66 σε Ντο δίεση ελάσσονα

Mazurka Op. 33 No. 2 σε Ρε μείζονα

Etude Op. 10 No.2, ‘Επαναστατική’, σε Ντο ελάσσονα

Andante spianato et Grande Polonaise brillante Op. 22 σε σε μι ύφεση μείζονα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

  • ΤΑΤΙΑΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, σολίστ στο πιάνο
  • OI ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΑΜΕΡΑΤΑΣ - ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, έγχορδα
  • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, αφήγηση, σε κείμενα κι επιστολές του Chopin

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ

Ένα αφιέρωμα στον Frédéric Chopin, τον μύθο του Παγκόσμιου Ρομαντισμού, του πάθους και της δεξιοτεχνίας, της -ποιητική ιδιοφυία της Ρομαντικής μουσικής, μέσα από τα αριστουργήματά του για πιάνο και ορχήστρα, με αφορμή την συμπλήρωση  170 χρόνων από το θάνατό του (1849-2019), είναι η παράσταση που  θα παρουσιαστεί στον Πύργο στις 24 Δεκεμβρίου 2019.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.